Strane domene

Kako registrirati .com .net .info .biz .org domenu?
Registracija domena .com .net .info .biz .org provodi se online i vrlo je jednostavna. Izaberite neko ime, provjerite da li je domena koju želite registrirati slobodna, izvršite uplatu viranom, uplatnicom ili karticom i domena će biti Vaša čim uplatu proknjižimo. Proces provjere imena domene i narudžbe možete započeti ovdje. 

Ukoliko već imate domenu, a želite produžiti njenu registraciju preko nas, tada je morate transferirati k nama. Kod narudžbe izaberite opciju ‘Transfer’ (prije toga morate domenu pripremiti za transfer). 
Cijena transfera domene ista kao i cijena registracije domene, a transferom se ujedno i produžuje registracija domene za dodatnih 12 mjeseci. Tj. transfer ne stoji ništa..

Administracija domena (.com .net .info .biz .org .eu) kod nas u Orbisu je u potpunosti u Vašim rukama i ne ovisite o nikome, podatke domene možete mijenjati online, bilo kada, bilo gdje.. Administracija je vrlo jednostavna i brza (kroz naš sustav, direktno na registru sami mijenjate podatke domene). 
Zašto je to važno? Zato jer ako netko drugi uredjuje te podatke umjesto Vas, onda je upitno Vaše vlasništvo nad domenom! Mnoge firme nude uslugu registracije domena, a da cjelokupnu registraciju i administraciju domena rade te firme, a ne Vi. Takva je registracija domene vrlo rizična. Ako sami nemožete ažurirati podatke o domeni, tada u stvari Vi i niste vlasnik domene (!) pa preporučujemo da takve registrante zaobilazite u širokom luku. 
Takodjer – vodite računa o statusu i stabilnosti firme gdje registrirate domenu. Mnogi su ostali bez svojih domena u koje su uložili velika novčana sredstva, nakon što su propale i nestale kojekakve firmice za registraciju domena i web hosting.

Ako je domena već registrirana i želite je preseliti, transferirati na Orbis morate učiniti slijedeće:
1. Otključajte domenu (status domene mora biti UNLOCK ili ACTIVE)
2. Pripremite EPP key (ključ) domene 
3. Pokrenite transfer 
Ako nemožete sami otključati domenu i vidjeti EPP key zatražite da domenu otključa trenutni registar i pošalje vam EPP ključ. Ako to trenutni registar ne želi učiniti mi vam nemožemo pomoći.
Proces transfera traje 1-3 dana i za vrijeme transfera nije moguće mijenjati podatke domene.
Postupak transfera domene potrebno je započeti barem 15 dana prije istjeka domene. 
Transfer ne utječe na rad domene ni na koji način.

Važno: pazite da registraciju domena tipa .com, .net, .org, .info, .biz .mobi, na vrijeme produžite

Orbis svojim kupcima domena šalje upozorenja o istjeku domene 30, 14, 7, 3 i 1 dan prije isteka domene, te ponudu za produljenje registracije domene 14 dana prije istjeka aktualne registracije na email upisan u sustavu za klijente. Kad se uplata ponude proknjiži sustav automatski domenu produži za novo zakupljeno razdoblje.
Ukoliko registracija istekne domena će biti blokirana, web i email neće raditi. No domena je i dalje u vlasništvu registranta i registracija se može produžiti po cijenama novih domena. U tom statusu domena može biti do 30 dana.
Ako se registracija u tom roku ne produži domena ulazi u REDEMPTIONPERIOD, koji traje novih 30 dana (iz prakse znamo da to ne mora biti pravilo..), a u tom statusu može je produžiti samo dotadašnji vlasnik, ali po cijeni koju odredjuje američki registrar. Iz iskustva možemo reći da su cijene između $50-$500. Stoga – bolje je domenu produžiti na vrijeme. Postoji i opasnost da registar ne produži registraciju čak ni po toj višoj cijeni.
Ako se domena ne produži ni u tom statusu, slijedeći je DELETIONPERIOD, tj. status brisanja domene. On traje 5 dana i u tom periodu nitko nemože produžiti registraciju. Nakon toga domena se briąe iz registra i ponovo je slobodna za prodaju. U praksi smo primijetili da registri često ne izbrišu domenu na vrijeme ili da domenu registrira netko treći.. Stoga, ne čekajte nego produžite domenu na vrijeme.

Napomena: Orbis d.o.o. ne snosi odgovornost ukoliko trenutno slobodna domena bude registrirana od strane treće osobe. Stoga, nakon što pronađete slobodnu domenu, požurite sa slanjem dokumenata da bi proces registracije čim prije završio.

Link za narudžbu domene

Napomene za registraciju domena

Naziv domene sastoji se od niza od najmanje 3, a najviše 63 znaka koje čine:

– slova engleske abecede, pri čemu nema razlike između velikih i malih slova;
– brojevi 0-9, s time da barem jedan znak u nazivu mora biti slovo;
– znak crtice (minus)(-), pri čemu crtica ne smije biti ni prvi ni posljednji znak u nazivu, niti se smije pojavljivati na dva uzastopna mjesta
– Nakon što izaberete domenu i upišete narudžbu potrebno je čim prije uplatiti domenu. Domena će biti registrirana ćim se proknjiži uplata, a sve do tada domenu može registrirati i bilo tko drugi.

 Više o domenama
Želim provjeriti domenu, naručiti usluge