Više o domenama

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”3.22″ _i=”0″ _address=”0″][et_pb_row _builder_version=”3.25″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0″][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”3.25″ custom_padding=”|||” _i=”0″ _address=”0.0.0″ custom_padding__hover=”|||”][et_pb_text _builder_version=”3.27.4″ background_size=”initial” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” _i=”0″ _address=”0.0.0.0″]

[REMIX]

[php] include(TEMPLATEPATH.”/includes/breadcrumb.php”);[/php]

[php] the_title(); [/php]

Najčešća pitanja i odgovori:

Pitanje: Što je to domena?
Odgovor: Domena je – ljepše ime za Internet adresu. Umjesto da Internet stranicu (web site, web stranicu..) pozivate njenom IP adresom koju je teško upamtiti (na pr. 67.228.174.41 ) toj se adresi dodjeljuje ljepše, lakše pamtljivo ime – domena (u našem primjeru – Orbis.hr)
Ime domene je unikatno, jedinstveno, kao i vaša normalna adresa. Stoga je dobro požuriti registrirati svaku domenu koja vam je zanimljiva iz bilo kog razloga.

Pitanje: Zašto registrirati domenu
Odgovor: Firme, obrtnici .. registriraju domenu da bi se prezentirali javnosti, prikazali svoje usluge, proizvode, informacije o poduzeću, uštedjeli (dragocjeno) vrijeme.
Pojedinci registriraju domene da bi prikazali svoj rad, svoj hobi, CV.. Fotografije s putovanja, vjenčanja i drugih trenutaka mogli ste prije pojave Interneta pokazati samo osobama u vašoj neposrednoj blizini, a pomoću Interneta možete ih pokazati rodbini u udaljenim mjestima, inozemstvu, svima, svega par minuta nakon njihovog nastanka! Kod nas još nije običaj zakupiti domenu prezime.com, iako time osiguravate sebi i obitelji zaista jedistvenu emial adresu – vase_ime@vase_prezime.com :).

Pitanje: Želim domenu prebaciti k vama no sadašnji mi pružatelj usluge ne želi to omogućiti
Odgovor: Nažalost, ovo se često dogadja. Mnogi naši konkurenti registriraju domene na svoje ime, a ako firma propadne, propada i vaša domena ili ako s njihovom uslugom niste zadovoljni neće vam dozvoliti da domenu od njih preselite! Takav postupak nije korektan, no u praksi se često dešava, pa budite oprezni. Ako nemožete sami mijenjati podatke domene (NS zapis, kontakt informacije ..) tada vi zapravo i niste vlasnik domene! Domene registrirane kod nas, administrirate Vi sami!
Vlasnik domene upisan je u polje ”Registrant contact’. Provjeru zapisa neke domene možete napraviti ovdje. Ako tamo niste našli svoje ime i E-mail adresu koju Vi kontrolirate imate razloga za brigu.

Pitanje: Kako registrirati domenu ili kako napraviti transfer domene na Orbis?
Odgovor: Pogledajte pravila za domenu – .hr .com.hr .com .net .org .info .biz .eu .tv .mobi .me

Pitanje: Koliko traje atkiviranje domene i web hosting usluge?
Odgovor: Tek nekoliko minuta nakon primljene uplate potrebno ja da bi domena bila vidljiva na Internetu i da bi mogli početi razmjenjivati E-mail adrese. Napomena: postupak registracije .hr domene traje 2-3 dana.

Pitanje: Koje ime domene da izaberem kad kao fizička osoba nemogu registrirati domenu ime.hr?
Odgovor: Postoje i druge domene, nadjite zgodno ime za domenu s nastavcima .com .net .info .bi. org .mobi .tv .com.hr ili .eu

Pitanje: Da li će se domena koja nije .hr vidjeti kao i ona sa nastavkom .hr?
Odgovor: Da, bilo koja domena može se vidjeti bilo gdje u svijetu. A da li je online – to ne ovisi o domeni nego o serveru na koji je domena postavljena, o kvaliteti web hosting usluga.

Pitanje: Imam obrt i želim registrirati domenu drugačijeg naziva od imena obrta. Da li je to moguće učiniti?
Odgovor: Nema jamstva da ćete domenu drugačijeg naziva moći registrirati. Po pravilniku Carneta ime domene mora biti cijeli ili barem dio imena pravnog subjekta. No ipak, na dokumentu za registraciju domene postoji polje da obrazložite takvu želju, pa ako je Carnet ocijeni opravdanom moguće je da će dozvoliti registraciju. Znači, vrijedi pokušati.

Pitanje: Imamo domenu i rješenje za domenu i želimo domenu preseliti na Orbis server. Zašto moramo poštom slati obrasce HRTLD-03 i 04 kad je domena već registrirana?
Odgovor: Nažalost, to nije naša želja već je to pravilo Carneta, da se dokumenti moraju slati poštom.

Pitanje: Upravo sam kod vas naručio domenu .hr i piše da je besplatna, da stoji 0,00 Kn. Kako da to platim?
Odgovor: Naravno, ako piše da je domena besplatna, ne plaćate ništa. Dovoljno je da nam pošaljete potrebnu dokumentaciju i mi ćemo za vas registrirati domenu, besplatno.

Pitanje: Dobio sam obavijest da je domena registrirana, no ne vidim je na Internetu i neznam kako otviriti E-mail adrese. Zašto?
Odgovor: Vi ste naručili samo domenu. Da bi domena bila aktivna, da imate Internet stranice, da bi vam radila E-mail adresa morate zakupiti web hosting uslugu.

Pitanje: Kupio sam domenu, ali sad bih ipak uzeo drugu. Mogu li zamijeniti ime domene?
Odgovor: Ime domene .hr može se mijenjati, ali ime domena .com .net .info .biz .org .eu .me – ne.

Pitanje: Zakupio sam i registraciju domene i webhosting uslugu, a od vas sam dobio pristupne podatke (korisničko ime i lozinku) za pristup, ali domena je još uvijek nedostupna. Zašto?
Odgovor: Za razliku .com .net .info .biz .org .eu .me .tv domena koje su aktivne odmah, postupak registracije domena s nastavkom .hr traju duže, obično 2-3 radna dana. Uz to, domena mora biti postavljena na server prije prijave Carnetu, a mi odmah nakon postavljanja domene šaljemo pristupne podatke vama.

Želim provjeriti domenu, naručiti usluge

[/REMIX]

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]