Obavezni podaci na web stranicama trgovačkog društva

Sadržaj – najvažniji dio svake web stranice. Bilo da web stranicu radite sami ili ste za to angažirali profesionalce, prva stvar o kojoj bi trebali razmišljati je sadržaj.

Naravno vizualni izgled stranice i funkcionalnosti su vrlo važni, ali više od 90% bilo koje stranice čini sadržaj. U nekim slučajevima sadržaj pišu profesionalci, no u većini slučajeva klijenti sadržaj ili nemaju pripremljen ili ga sastavljaju sami.

Ako ste ikad pokušali napisati bilo kakav tekst koji će biti javno objavljen, vjerojatno ste svijesni koliko je to težak zadatak i koliko Vam dragocjenog vremena može oduzeti pisanje kvalitetnog sadržaja. A jeste li znali da osim sadržaja koji je važan Vama i Vašim posjetiteljima postoji i sadržaj koji ste prema Zakonu dužni objaviti na web stranicama?

Ako niste znali, a imate registrirano trgovačko ili dioničko društvo, krajnje je vrijeme da napravite reviziju sadržaja Vaše web stranice i provjerite da li na web stranicama imate navedene obavezne podatke koje propisuje Zakon o trgovačkim društvima (NN br. 107/07).

Koji su to obavezni podaci koje trebate navesti?

  • Naziv i skraćeni naziv tvrtke
  • Sjedište tvrtke
  • Sud kod kojeg je tvrtka upisana u Sudski registar
  • Broj pod kojim je tvrtka upisana u Sudski registar
  • Naziv i sjedište financijskih institucija u kojima tvrtka ima otvorene račune zajedno s brojevima računa
  • Prezimena i najmanje jedno ime člana Uprave društva
  • Ako se radi o dioničkom društvu potrebno je navesti članove uprave, tj. izvršne direktore i predsjednika nadzornog/upravnog odbora
  • Iznos temeljnog kapitala i da li je uplaćen u cjelosti
  • Ukoliko temeljni kapital nije uplaćen u cjelosti, utoliko je potrebno navesti koji dio kapitala nije uplaćen
  • Ako se radio o dioničkom društvu potrebno je navesti ukupan broj izdanih dionica i njihov nominalni iznos

Kako to obično biva kod nas, za svaki propis postoji i propisana kazna za nepoštivanje istog, a ne radi se o simboličnim kaznama pa je tako za izostanak nekog od obaveznih podataka propisana novčana kazna do 50 000 kn za trgovačko društvo i do 7 000 kn za odgovornu osobu.

Iako navedeni propis više i nije neka novost, iznenađujuće veliki broj stranica ima navedene nepotpune podatke ili ih uopće nema navedene na web stranici.

Nemojte si dopustiti da prva osoba koja će Vam ukazati na to da nemate navedene obavezne podatke na web stranici bude ljubazni inspektor ili inspektorica koji će Vam za to odmah obračunati i propisanu novčanu kaznu, odvojite pola sata i pobrinite se da stranicu uskladite sa Zakonskim propisima.

Budući da se Zakon odnosi samo na trgovačka društva (d.o.o. i d.d.), vlasnici obrta mogu mirno spavati, ali nije na odmet navesti one podatke koje kao obrtnik imate – zlu ne trebalo 🙂

Ako trebate pomoć, savjet ili ne znate sami ažurirati podatke na web stranici, možete nam se obratiti za pomoć telefonom na broj 042/260-824 ili emailom na info@orbis.hr.